De Tweede Vervreemding: het tijdperk van de wereldwijde samenwerking (Geopolitical Lectures Series)

Category: Alumni Events
WHEN?
TBC (2020)
TIME?
18.30 - 22.30
WHERE?
Campus Gent
LANGUAGE
Dutch

Tijdens de eerste sessie van onze Geopolitical Lectures Series stelt wetenschapsfilosoof Michael Vlerick zijn boek "De Tweede Vervreemding: het tijdperk van de wereldwijde samenwerking" voor. Hij brengt een pleidooi voor een wereldwijd samenwerkingsmodel waarin burgers het écht voor het zeggen hebben.

tweedevervreemding - book

KEYNOTE

Het tijdperk van de wereldwijde samenwerking. Voor de tweede keer in onze geschiedenis heeft technologie onze manier van samenleven radicaal veranderd. Na de ‘eerste vervreemding’, die er kwam als gevolg van de exponentiële bevolkingsgroei na de landbouwrevolutie, voltrekt zich nu een ‘tweede vervreemding’: de groepen waarin we samenleven staan niet langer los van elkaar.

Door de globalisering zijn ze steeds meer met elkaar versmolten. Om wereldproblemen zoals klimaatverandering of overbevolking aan te pakken, moeten we voor het eerst op wereldschaal samenwerken. Gelukkig is de mens geprogrammeerd om samen te werken. Het zit in zijn natuur. Maar om wereldwijd samen te werken moet hij wel voorbij gaan aan zijn aangeboren ‘tribalisme’.

De huidige politieke context waarin vrijbuitersgedrag hoogtij viert, toont dat dat niet eenvoudig is. Michael Vlerick argumenteert dat er wel degelijk een weg is, dat efficiënte en legitieme wereldwijde samenwerking geen naïeve droom is. Meer nog, de tijd is er rijp voor. De mens kan voor het eerst in de geschiedenis haar evolutie in eigen handen nemen. We moeten die kans grijpen en een nieuw globaal sociaal contract in het leven te roepen. Een wereldwijd samenwerkingsmodel waarin burgers het écht voor het zeggen hebben.

Opgelet: dit event vindt plaats in het Nederlands!

PROGRAMME

18u30: Ontvangst
19u00: Start van de sessie
21u00: Netwerkreceptie

ABOUT THE SPEAKER

Michael Vlerick is wetenschapsfilosoof en doceert aan de universiteit van Tilburg. In het verleden onderzocht hij de grenzen en de status van menselijke kennis vanuit de vaststelling dat cognitieve vermogens het product zijn van evolutie door natuurlijke selectie. Momenteel denkt hij vooral na over hoe onze samenleving tot stand is gekomen (de culturele evolutie van sociale instellingen) en hoe we haar kunnen verbeteren. De tweede vervreemding is daarvan de vrucht.

 

GEOPOLITICAL LECTURES SERIES
This event is part of our Geopolitical Lectures Series. Discover the full programme of this series here.

 

This event is made possible by our partners: